Ще засегна една тема, която е изключително важна и забелязвам, че хората не са информирани, а именно за зъбките на нашите ДЕЦА.

Забелязвам едно всеобщо мислене – „Нали това са млечни зъби, той/тя ще ги смени, защо да ги правиме?“

Изключително важно е да се следи състоянието на временните зъбки. От тях зависи и ПРОБИВА на постоянните зъби.

Ще Ви дам информация, която ще е кратка, лесна и ясна за усвояване.

Ясно е на всички родители, че с пробива на зъбките при децата настъпват и безсънните нощи. Тези безсънни нощи вървят и с така харектерната симптоматика:

1. Висока температура

2. Хрема и кашлица

3. Разлигавяне и чесане

4. Подути лимфни възли

Има различни средства под формата на гел, които ще успокоят детето, но не и да елиминират всички тези симтоми. За повече информация се свържете със стоматолога си.

По време на пробива и след пробива на зъбките трябва да елиминирате вредните навици, които биха довели до смущения в подреждането на зъбките:

1. Сукане на пръст

2. Биберон

3. Спане с отворена уста (може да е вреден навик, а може и да е вроден или придобит дефект)

3. Прости захари (сладки)

ВАЖНО! Когато кърмите или захранвате детето с адаптирано мляко, МОЛЯ ВИ изплаквайте или почиствайте устната кухина на детето и след това го оставете да спи. В никакъв случай не го кърмете и след това да го оставяте да спи без да сте изплакнали с вода, това важи и за соковете. В противен случай може да се развие кандида(млечница) и кариеси в ранна детска възраст!

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

1. Старателно почиствайте устната кухина

2. Изграждайте правилни хранителни навици

3. Елиминирайте вредните навици

4. Да има постоянен приток на витамини и минерали

5. Редовна консултация със стоматолог и проследяване

Полезен съвет от д-р Марковски: 

Дори и да няма проблем със зъбките, водете детето си на редовни прегледи при стоматолог, за да може детето да си изгради навика, да свикне и да не го е страх. НЕ чакайте да го заболи зъбче и да го заведете на зъболекар. Резултата ще е травмиращ само и единствено за детето. Знаеме, че много хора имат страх от зъболекари, който страх идва от ранно детство. Не позволявайте това да се случи и на вашето дете!